• Helm op een snorfiets verplicht vanaf 1 januari 2023

  De Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs [FEHAC], heeft indertijd een kritische zienswijze ingediend bij de minister.

  De Fehac stelde voor om een uitzondering te maken of de helmplicht te beperken voor bestuurders van historische snorfietsen en/of een lichtere helm voor te stellen. Denk aan vele Zündapp ZD’tjes of snorfiets kentekens van de Zündapp “400” typen, maar ook Solex, Berini, Mobylette etc.

  Vanaf 1 januari 2023 wordt het dragen van een helm op een snorfiets verplicht. Dit geldt ook voor passagiers. Snorfietsers (blauw kenteken) hebben hierbij de keuze tussen een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm. Het niet dragen van een helm wordt na 1 januari bestraft met een boete van 100 euro!

  Na 1 januari 2023 mogen snorfietsers op het fietspad blijven rijden. Tot die tijd is een helm nu alleen verplicht op plekken waarbij de snorfiets naar de rijbaan is verplaatst, zoals in Amsterdam en Utrecht. Ook aan de andere regels voor snorfietsers verandert niets. De maximumsnelheid blijft 25 km per uur.

  Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Achter de E staat een cijfer en in Nederland heeft een goedgekeurde helm het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van de markering NTA 8776:2016.

  Voor meer info over de regels voor snorfietsers zie: Regels voor snorfietsen | Voertuigen op de weg | Rijksoverheid.nl: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voertuigen-op-de-weg/bromfiets/snorfiets