• Waar moet je aan denken bij tijdelijke in- en uitvoer van je oldtimer (op een aanhanger) buiten EU landen.

  Bunnik, 9 november 2022

  Als je je klassieke auto, motor, bus of vrachtwagen mee wilt nemen naar een land buiten de EU (dus ook voor het Verenigd Koninkrijk) en deze na een evenement, klassieke rally of rit weer mee terugneemt naar Nederland, moet je rekening houden met douane bepalingen. Om te voorkomen dat je invoerrechten en /of btw moet gaan afrekenen over je klassieker, moet je een zogenaamd ATA Carnet invullen.

  In dit artikel krijg je uitleg over een ATA-carnet en het aanvraagproces van dit document. Hier lees je hoe je tijdelijk klassieke auto’s motorfietsen etc. in- en uitvoert als je geen ATA-carnet kunt gebruiken.

  Met een ATA-carnet doe je snel en eenvoudig aangifte bij de douane. Zowel de uitvoeraangifte in Nederland als de invoeraangifte in je bestemmingsland en je wederuitvoer en wederinvoer op de terugreis. In Nederland geeft KVK de ATA-carnets af (ruim 3.000 stuks per jaar). Zo’n 80 landen wereldwijd accepteren het ATA-carnet. Dit spraken zij af in een ‘ATA-conventie’. In deze conventie staat ook voor welk gebruiksdoel je goederen met dit document tijdelijk mag invoeren, in dit document beperken wij ons tot de klassieke voertuigen.

  Klassieke voertuigen waar je bijvoorbeeld mee wilt deelnemen aan buitenlandse beurzen, rally’s, ritten of tentoonstellingen. De voertuigen die je bij je hebt, verkoop je op dat moment niet. Je neemt ze mee terug. Je stelt ze tentoon, rijdt ermee in ritten of rally’s etc.. In de handleiding voor gebruik van het ATA-carnet staat meer informatie.

 • Aanvragen ATA-carnet
  Een ATA-carnet is een fysiek document. Je vraagt het digitaal aan bij KVK. Hiervoor maak je eerst een account aan op e-ata.nl. Met onderstaande downloads bereid je je digitale aanvraag ATA-carnet voor:

  Als je aanvraag compleet is, maakt KVK jouw ATA-carnet in orde. Je ontvangt het document binnen 3-5 werkdagen per aangetekende post.

  Geldig maken
  Voordat je met een ATA-carnet de grens overgaat, maakt de Nederlandse Douane het document geldig. Dit gebeurt met een fysieke controle van de goederen, een stempel en handtekening. Deze procedure is verplicht. Met een ongeldig ATA-carnet weigert de douane in het bestemmingsland jouw goederen.

  Aanvraagkosten
  Naast € 222,85 administratiekosten betaal je voor een ATA-carnet een premie. De hoogte hiervan hangt af van de waarde van de goederen die je meeneemt. Je ontvangt hiervoor een factuur van KVK. Informeer voor je een ATA-carnet aanvraagt naar de kosten voor jouw goederen. Neem hiervoor contact op met team ATA: 088 585 1884.

 • Aanvulling ATA

  Sinds Brexit is het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord Ierland) geen deel meer van de EU. Het valt ook buiten de Europese Vrijhandelsassociatie (hier is Zwitserland wel lid van). Dat betekent dat het verkeer van goederen en personen anders verloopt. Als je met de eigen auto op Nederlands kenteken naar het VK gaat, dan levert dit geen problemen op. Echter als je een voertuig op een aanhangwagen mee neemt, dan kun je vragen krijgen. En dan niet alleen bij de import in Engeland. Maar ook bij het weer invoeren naar Nederland. Als het getransporteerde voertuig een Nederlands kenteken heeft, dan zal het wel meevallen (het voertuig staat geregistreerd bij een Nederlandse eigenaar). Maar zonder kenteken vraag je om problemen. En dan is het ATA carnet handig.

  Het ATA carnet geldt ook voor andere dure goederen die je mee naar het VK brengt en weer mee terug neemt.

 • Geldigheid ATA-carnet
  Een ATA-carnet is na afgifte door KVK 1 jaar geldig. Let op: het bestemmingsland kan eisen dat de goederen het land al binnen dat jaar moeten verlaten, ook als het ATA-carnet zelf nog geldig is.

  De praktijk
  Een voorbeeld. Je gaat met jouw klassieke voertuig naar een beurs in Bosnië-Herzegovina. Je neemt je auto mee op een autoambulance. Na afloop van de beurs neem je je auto weer mee terug op de autoambulance naar Nederland. Met een ATA-carnet voer je jouw klassieke auto tijdelijk in bij de Bosnische douane. Je betaalt geen invoerrechten en btw. Een ATA-carnet heeft verschillende inlegvellen, bestemd voor de douane:

  • Een uitvoerstrook voor de douanepost in de EU waar de goederen de EU verlaten.
  • Een invoerstrook voor de Bosnische douanepost waar de goederen Bosnië binnenkomen.
  • Een wederuitvoerstrook voor de Bosnische douanepost waar je jouw auto Bosnië na je beursdeelname weer gaat verlaten.
  • Een wederinvoerstrook voor de douanepost in de EU waar de klassieke auto de EU weer binnenkomt.

  Op de invulstroken die in het ATA-carnet achterblijven, geven alle douaneposten aan waar en op welke datum ze de klassieke auto hebben gecontroleerd. Zo toon je achteraf aan welke reis jouw klassieke auto heeft afgelegd voordat deze weer terug is in de EU. Diegene die de goederen vervoert, biedt het ATA-carnet bij de douanepost aan ter controle. De wederuitvoerstrook met de stempels en handtekening van de Bosnische douane is belangrijk bewijs van de wederuitvoer van de klassieke auto uit Bosnië. Hiermee voorkom je dat je achteraf alsnog invoerrechten en btw aan de Bosnische douane moet afdragen.

  Doorvoer
  Als je met je autoambulance bijvoorbeeld via Kroatië naar Bosnië rijdt, heb je ook doorvoerstroken in je ATA-carnet. Deze zijn bestemd voor de 2 douaneposten in Kroatië tijdens je doorreis door dit land. Tip: zorg dat de douane je voertuig dat je invoert met een ATA-carnet gemakkelijk kan identificeren. Maak een duidelijke omschrijving en vermeld merktekens, typenummers en serie- en chassisnummers.

  Terugsturen na gebruik
  Nadat je het ATA-carnet hebt gebruikt of wanneer de geldigheidsduur is verstreken, stuur je het document per aangetekende post retour naar: KVK, afdeling Carnets, Postbus 2852, 1000 CW Amsterdam. Je bent dit verplicht, want na ontvangst van het ATA-carnet controleert KVK of het volgens de richtlijnen is gebruikt.

  Zonder ATA-carnet
  Een ATA-carnet kun je niet altijd gebruiken. Dit komt voor als het land van bestemming geen lid is van de ATA-conventie. Of als het land voor jouw gebruiksdoel geen ATA-carnet accepteert. Je kunt dan gebruikmaken van tijdelijke invoer zonder ATA-carnet. In het landenoverzicht van RVO staat hoe je tijdelijke invoer lokaal regelt. Plan voor vertrek extra tijd voor douaneprocedures en reserveer geld voor de borg, ter hoogte van de invoerrechten en btw. Dit is een zekerheidsstelling voor de buitenlandse douane, in het geval je de voertuigen toch permanent invoert in je bestemmingsland en niet mee terugneemt. Zonder ATA-carnet sta je persoonlijk borg.

  Dit moet je doen
  Zonder ATA-carnet regel je een tijdelijke uitvoer in Nederland en een tijdelijke invoer in het bestemmingsland. Zowel voor vertrek als bij terugkomst doorloop je de volgende stappen:  

  Voor vertrek.
  Doe een uitvoeraangifte bij de Nederlandse Douane. Zorg voor een duidelijke lijst met merk-, serie- en type en chassisnummers. Als je voertuigen via het ruim van het vliegtuig of met de boot, truck of trein vervoert, doe je elektronisch aangifte. Schakel hiervoor een logistieke dienstverlener in.

  Bij terugkomst.
  Geef bij de Nederlandse Douane aan dat jouw goederen ‘terugkerende goederen’ zijn. Je krijgt dan vrijstelling op invoerrechten, btw en eventuele accijns. Voorwaarde is dat dezelfde goederen binnen 3 jaar in ongewijzigde staat terugkomen. Als bewijs hiervoor laat je de eerdere uitvoeraangifte zien.