• Thema-avond Autolakken

    Op dinsdag 20 juni 2018 vond de themaavond Autolakken plaats in het Postillionhotel Bunnik. De presentatie werd verzorgd door onze BUPA Glasurit. Glasurit is de grootste producent van autolakken ter wereld. Deze avond werd speciaal ingegaan op lakken voor klassieke voertuigen. Lak verandert door de jaren van kleur en glans onder invloed van zon en weer. Het volledig overspuiten is niet altijd nodig. Voertuigen met ouderdomsverschijnselen, zoals patina, worden momenteel hoger gewaardeerd dan voertuigen die mooier zijn dan ze uit de fabriek komen.

    Glasurit heeft zo’n 250.000 verschillende kleuren. De lakken worden volgens de modernste methoden gefabriceerd. Behalve oplosmiddelrijke lakken worden ook watergedragen lakken gemaakt. Het oplosmiddel of water verdwijnt uit de aangebrachte lak tijdens het drogen, dus kan het resultaat van beide bijna niet van elkaar onderscheiden worden. Heel belangrijk is de manier van aanbrengen. Glasurit ziet op termijn een tekort aan vakmanschap ontstaan en spant zich in voor opleidingen en het enthousiasmeren van de jeugd om dit vak te kiezen. Hiervoor werken ze samen met FIVA en FEHAC.

    Twee uur is natuurlijk veel te kort om het thema 'autolak' helemaal te behandelen. Het onderwerp 'technologie' moest dus blijven liggen; hierover organiseren we in het najaar een nieuwe thema-avond. De datum geven we op korte termijn door.