• Oldtimers in de anderhalve meter samenleving

  Vanwege de Coronacrisis adviseert het kabinet en RIVM de anderhalve meter samenleving. Dit betekent dat mensen op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten blijven om elkaar niet te besmetten. Er is een uitzondering voor mensen die samen een gezin vormen (en op hetzelfde adres wonen).

  De anderhalve meter samenleving zal veel aanpassingen betekenen.

  Enkele voorbeelden zijn:

  • Bij winkels worden kassa’s afgeschermd met plexiglas en wordt het aantal mensen dat toegelaten wordt beperkt
  • In zalen kunnen nog maar een derde van het normale aantal mensen
  • In bussen en treinen mag twee derde van de stoelen niet gebruikt worden
  • In een lift mag nog maar één persoon (of één gezin) tegelijkertijd in
  • Carpoolen is verboden

  De gevolgen voor het verkeer van personen zijn gigantisch. Iedereen zal in een eigen auto moeten gaan rijden dus ook de files en emissie zullen sterk toenemen.

  Voor oldtimers betekent dit dat het meenemen van een bijrijder (die niet op hetzelfde adres woont) niet meer toegestaan is. Dus even een tochtje in je oldtimer met je buurman mag niet meer.

  Tijdens toertochten is dit erg onhandig. Zonder navigator is het vaak erg lastig om de routebeschrijving te volgen. Ook voor de verkeersveiligheid is het gebruik van een navigator aan te bevelen. Bij historische vrachtwagens is de bijrijder eigenlijk onmisbaar. De ogen van de bijrijder compenseren de kleine raampjes in de cabine en het gemis aan spiegels en camera’s. Bij verschillende vrachtwagens is het niet mogelijk om in de cabine op 1,5 meter van elkaar te blijven.

 • De cabine van de GMC CCKW353 (de meest gebouwde vrachtwagen uit de Tweede Wereldoorlog) is nog geen 1,50 meter breed.

  De cabine van een GMC Closed cab meet +/- 1,20 meter !

 • Voor vergaderingen en bijeenkomsten moeten de regels van de anderhalve meter samenleving opgevolgd worden en het aantal personen beperkt worden (zie maximum in het stappenplan). Als je gebruik maakt van een gehuurde zaal, dan zal deze hiervoor ingericht zijn. Je zult waarschijnlijk een veel grotere zaal nodig hebben dan voorheen. In het clubhuis moet je zelf de regels toepassen. Je kunt beginnen met de hoeveelheid stoelen te beperken en toezicht te houden op het aantal aanwezigen. Vergeet niet dat bij samenkomst, binnenkomst en vertrek de afstand vergeten wordt als men gezellig aan het praten is. De afstand geldt ook op het parkeerterrein! Toezicht vanuit de club is essentieel.

  Bij een evenement in de buitenlucht moet ook de anderhalve meter gehandhaafd blijven. Vooral bij een koffiestop tijdens een rit zal een drukte ontstaan bij het uitgifte punt van de koffie. Maar ook zullen de deelnemers tijdens sociale gesprekken de neiging hebben dichter bij elkaar te gaan staan. Zorg dat er duidelijk toezicht is vanuit de club.

  Kampeerweekenden zijn pas mogelijk als kampeerterreinen weer open gaan. Dit is nu nog zeer beperkt het geval en alleen als de gebruikte kampeermiddelen eigen sanitair hebben. Dit zal waarschijnlijk alleen bij de kampeerwagenclubs het geval zijn. Zolang de regels niet veranderen, zijn kampeerweekenden niet mogelijk. Volgens het voorlopige stappenplan mogen camping vanaf 1 juli de toilet- en douchegebouwen weer openstellen.

  Voor het stappenplan zie de site van de rijksoverheid.

  De anderhalve meter krijgt de laatste tijd veel aandacht. Maar vergeet de hygiëne maatregelen niet:

  • Geen handen schudden
  • Handen veelvuldig en goed wassen
  • Hoest of nies in de binnenkant van de elleboog
  • Bij verkoudheidsklachten thuis blijven
  • Bij verkoudheidsklachten en koorts blijft het hele gezin thuis in quarantaine en pas na 2 dagen klachtenvrij weer naar buiten

  Alleen samen krijgen we Corona onder controle!