• Informatieavond Vrijwillige Klassieker Inspectie voor clubs

  Op 28 juni en 12 juli om 19.30 uur zullen de eerste twee informatieavonden over de VKI (Vrijwillige Klassieker Inspectie) bij Visscher Classique in Buren gehouden worden, waarbij vooral de rol van de clubs centraal zal staan.

  Wat was de VKI ook alweer?
  Op 12 januari dit jaar werden op de InterClassics in Maastricht de handtekeningen gezet van BOVAG FEHAC en KNAC onder de oprichtingsacte van de Stichting VKI. Een vrijwillige inspectie van klassiekers die niet alleen op veiligheid inspecteert maar ook op milieu en vooral ook het behoud van het mobiele erfgoed. Want het behoud wordt steeds belangrijker. Als eigenaar van een klassieker ben je dus eigenaar van een stuk mobiel erfgoed en dat brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee, het in stand houden van dit erfgoed voor latere generaties. Bij dit in stand houden hoort ook dat je periodiek de stand van zaken inspecteert.

  De VKI bestaat uit twee delen, het eerste deel is het gecertificeerde deel dat door de gespecialiseerde klassieker garages wordt uitgevoerd. Een inspectie die uiteindelijk resulteert in een uitgebreid rapport (met foto’s) en eventuele adviezen voor onderhoud en behoud en bij goed gevolg de ‘krul’ als teken van een goed doorlopen inspectie.

  Het tweede deel van de VKI staat op deze informatieavond centraal. Want voor het zelf-sleutelende clublid is deze VKI ook bedoeld. De Stichting VKI heeft een inspectie werklijst met 14 hoofdgroepen samengesteld, welke weer onderverdeeld zijn is een heel aantal subgroepen. Dit is een generieke lijst, voor alle auto’s van alle merken hetzelfde.

  Voor de diverse merken clubs is het nu zaak dat deze generieke inspectielijst wordt ‘vertaald’ door de Technische commissies/ technici van deze clubs naar hun specifieke merk en type klassieker zodat het clublid deze inspectielijst kan gaan gebruiken bij het inspecteren van hun eigen klassieker. Immers elke klassieker heeft zijn eigen specifieke afstellingen en bijzonderheden.
  U begrijpt dat dit een belangrijke taak is die bij de Technische commissies van de diverse clubs ligt. Zonder deze vertaling is het lang niet voor alle clubleden duidelijk wat ze nu precies moeten inspecteren en hoe dat moet.

  Uiteindelijk moeten al deze specifieke ‘vertaalde’ inspectielijsten verzameld worden in een grote database zodat deze specifieke technische gegevens van al de verschillende klassiekers voor de toekomst centraal bewaard worden en er een centrale technische database mobiel erfgoed ontstaat.

  Wilt u hier meer van weten? Kom dan naar de voorlichtingsavonden op 28 juni of 12 juli in Buren

  Bestel gratis tickets voor 28 juni 2023
  Bestel gratis tickets voor 12 juli 2023