• Europees e-brandstof beleid kan historische voertuigen redden.

  Persbericht FIVA 03 april 2023

  FIVA (de internationale federatie van historische voertuigen) verwelkomt het nieuws dat het gebruik van koolstofneutrale e-brandstoffen nu officieel in Europa wordt erkend als een belangrijke factor in de aanpak van klimaatverandering. In de afgelopen jaren hebben FIVA-lidorganisaties het gebruik van e-brandstoffen actief bestudeerd en de resultaten tot nu toe suggereren dat deze brandstoffen goed werken in zowel historische als moderne voertuigen.

  Er was bezorgdheid dat de verkoop van alle nieuwe auto's met verbrandingsmotoren vanaf 2035 in heel Europa zou worden verboden als onderdeel van de nieuwste EU-wetgeving inzake nulemissies; een stap die ertoe zou leiden dat de voorraden fossiele brandstoffen opdrogen zonder dat er een alternatief is om hun plaats in te nemen. Maar in Brussel is nu aangekondigd dat de wetgeving toestaat dat traditionele motoren worden verkocht zolang ze zijn aangepast om alleen synthetische, niet-vervuilende brandstoffen te gebryuiken.

  FIVA heeft de ontwikkeling verwelkomd omdat:

  • Het de commerciële ontwikkeling van e-brandstoffen zal aanmoedigen, wat het voor historische voertuigeigenaren gemakkelijker zal maken om te beginnen met de overgang van fossiele brandstoffen naar e-brandstoffen.
  • De beschikbaarheid van niet-vervuilende brandstoffen ertoe zal bijdragen dat de historische voertuigen van Europa tot ver in de toekomst op de weg blijven en tegelijkertijd hun impact op het milieu verminderen.
  • De voortdurende productie van e-brandstoffen belangrijk zal zijn in andere delen van de wereld, waar de verbrandingsmotor noodgedwongen nog enige tijd een rol zal spelen.
  • Lopende proeven door FIVA-lidorganisaties in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk al aangetoond hebben dat e-brandstoffen goed werken in historische motoren en naarmate fossiele brandstoffen van de reguliere markt beginnen te verdwijnen, eigenaren steeds meer het gebruik van schone, groene alternatieven willen omarmen

  Achtergrond
  De Europese ministers van Energie en Vervoer besloten deze week dat er na 2035 geen nieuwe auto's of bestelwagens meer in Europa mogen worden verkocht als ze koolstofvervuiling in de atmosfeer uitstoten. Het leek op een gegeven moment alsof de verbrandingsmotor het einde van de weg in de EU had bereikt. Maar een last-minute campagne, geleid door Duitsland, produceerde een amendement dat nog steeds zou toestaan dat traditionele motoren worden gekocht en gebruikt als nieuwe voertuigen worden aangepast, zodat ze alleen niet-vervuilende synthetische brandstoffen kunnen gebruiken.

  Commentaar
  FIVA-voorzitter Tiddo Bresters zegt dat de historische voertuiggemeenschap al veel heeft gedaan om het gebruik van schone brandstoffen te verdedigen en verwelkomt deze nieuwste ontwikkelingen: "FIVA is er altijd op gebrand geweest om waar mogelijk zijn rol te spelen bij het aanpakken van door de mens veroorzaakte klimaatverandering . Het gebruik van e-brandstoffen wordt al actief gepromoot tijdens het programma van FIVA World Events van dit jaar."

  Lars Genild, vice-president wetgeving van de FIVA, zei na de aankondiging in Brussel: "Dit EU-besluit om nieuwe voertuigen met een verbrandingsmotor toe te staan op koolstofneutrale brandstoffen te rijden, zal ook helpen ons mobiele erfgoed op de weg te houden, zonder een negatieve impact te hebben op de koolstofvoetafdruk. Ondertussen zal de wetgeving fabrikanten van e-brandstoffen aanmoedigen om e-brandstof op grotere schaal aan te bieden, wat zou moeten leiden tot een betere beschikbaarheid en, naar we hopen, lagere prijzen.

  "Hier bij FIVA hebben we hard gewerkt aan onze duurzaamheidsstrategie. We willen onze verantwoordelijkheid nemen om onze passie voor het behoud van historische voertuigen zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Dit nieuws zal ons helpen dat doel te bereiken."

  Opmerkingen voor redacteuren
  FIVA (de Fédération Internationale des Véhicules Anciens) is de wereldwijde organisatie die zich inzet voor de bescherming, het behoud en de promotie van historische voertuigen en aanverwante cultuur, evenals het veilige gebruik ervan. Sinds 2017 is FIVA een niet-gouvernementele partner van UNESCO.

  Voor meer persinformatie of om met een FIVA-vertegenwoordiger voor een specifiek land te spreken, kunt u contact opnemen met Gautam Sen, FIVA's Vice President Communications op communications@fiva.org, +33(0) 6 87 16 43 39 (mobiel), of +33 9 66 12 44 64 (vast).

  Voor persinformatie Nederland:
  FEHAC, Bert Pronk +31(0)636592745 of public-affairs@fehac.nl