• De eerste auto in Nederland reed 130 jaar geleden in Venlo

  Viering op zondag 27 augustus 2-23 met een herdenkingsrit en een Plaquette.
  Bunnik 31- juli 2023

  Niet in Tilburg (1895) of in Arnhem (1896), maar in Venlo (1893) reed de allereerste eerste auto in Nederland.  Een Duitse auto, een Benz Patentwagen no.3, die werd bestuurd door dhr. Richard Freudenberg. Deze Duitse ondernemer maakte een tocht van Süchteln, via Dornbusch, Lobberich, Leuth en Kaldenkirchen naar Venlo. Nooit eerder reed een auto op Nederlands grondgebied. 

  Henk Brauer deed onderzoek naar deze rit en de achtergrond van dhr. Freudenberg. Het artikel dat hij schreef voor Conam Bulletin is HIER (link naar Fehac website) te lezen.

  Om deze bijzondere rit te vieren organiseren ‘Goed Industrieel Erfgoed’ en één van de oudste Duitse oldtimer verenigingen ‘Motorclub Süchteln' een memorial/jublileumrit ‘130 jaar eerste auto in Nederland’. Deze rit, die wordt gehouden op 27 augustus 2023 en wordt ondersteund door de ADAC, volgt het traject van die eerste rit en gaat vanuit Süchteln naar het stadhuis van Venlo. Bij het oudste benzinestation in Nederland zal een plaquette worden onthuld. Deze plaquette wordt gerealiseerd in samenwerking met het Limburgs Museum, Venlo Partners en Fantastico.
  Via de QR code op de plaquette is de geschiedenis van de eerste auto in Nederland te downloaden. Voorafgaand aan de memorialrit vindt nog een tourrit van 60 kilometer plaats.

  Voor meer informatie zie https://msc-suechteln.de/event/borderline-grenzland-ausfahrt/