• Wordt de stichting met de ‘schoonste’ bussen van Nederland ook lid van de FEHAC? De vonk spatte in ieder geval over.

  Op 24 november bracht een delegatie van de FEHAC een bezoek aan de Stichting Trolleymaterieel Arnhem (STA). De STA is op 21 juni 2018 officieel opgericht en heeft de Arnhemse trolleybussen overgenomen van de Stichting Veteraan Autobussen. Deze elektrovoertuigen hebben specifieke eigenschappen die in een aparte organisatie zoals de STA beter beheerd en onderhouden kunnen worden.

  De STA is zeer geïnteresseerd in het lidmaatschap van de FEHAC en de FEHAC zelf beschouwt het lidmaatschap van de enige trolleybus club in Nederland als een uiterst belangrijke aanvulling. De trolleybus is uniek en hoort uiteraard thuis bij de belangenbehartiger van al het rijdende mobiele erfgoed in Nederland.

  Leden van het STA bestuur, Herman Wilmer - Voorzitter, Bert Companjen - Secretaris en Jaap Buurman - Bestuurslid techniek, ontvingen Bert Pronk (Public Affairs), Jannes Buiter (Secretaris) en Laszlo Mogyorrossy in de remise van Connexxion waar allereerst een prachtige klassieke trolleybus werd bekeken. Deze wordt bijvoorbeeld nog ingezet als rijdend stembureau. Vervolgens stond een bus klaar die het gezelschap vervoerde naar een werkplaats waar de trolleyvloot van de STA wordt gehuisvest. Hier volgde uitleg over de verschillende typen trolleybus, maar ook over het speciale brevet dat chauffeurs moeten halen om erop te mogen rijden. Dit was bovendien een mooie gelegenheid om het STA-bestuur een cadeautje van de FEHAC te overhandigen.

  Om te laten zien dat Arnhem als enige stad in Nederland nog steeds het belang van de trolleybus inziet, ze rijden elektrisch en schoon via een bovenleiding, werd vervolgens een tocht door de uitbreiding van Arnhem aan de andere kant van de Rijn gemaakt. Deze rit werd gemaakt in een bus die al 20 jaar had stilgestaan en nu weer was opgeknapt

  Door deze nieuwe wijk rijden nieuwe trolleybussen volgens een dienstregeling en daar wordt goed gebruik van gemaakt. Een uiterst comfortabele manier van reizen waarbij in de bus mooie gesprekken ontstonden tussen het STA bestuur en de FEHAC delegatie. STA voorzitter Herman Wilmer werd tijdens de rit nog gebeld door een gemeenteraadslid dat de trolleybussen (terecht) als gemeentelijk erfgoed wil aanmerken. Een samenwerking van de STA met het trolleybus museum in Arnhem is in de maak. Wat is deze energieke Stichting een prachtige aanwinst voor de FEHAC!

  Herman Steendam heeft in een column al eerder geschreven over de Arnhemse trolleybus. U kunt het artikel hier lezen