• Werkbezoek staatssecretaris Gunay Uslu aan MCN, de Stichting Mobiele Collectie Nederland

  Afgelopen woensdag, 11 oktober 2023, bracht demissionair Staatssecretaris Gunay Uslu een werkbezoek aan MCN, de Stichting Mobiele Collectie Nederland. Als locatie was gekozen voor het terrein van de Stoomtrein Katwijk Leiden in Valkenburg (ZH). Omdat in MCN de vier sectoren rail, water, weg en lucht samenwerken, mocht elke sector kort laten zien welk mobiel erfgoed zij vertegenwoordigen.

  De sector weg was aanwezig met een Ford Taunus P3 van Kees Scharloo, een MG B van Hans Hoving een Morris Minor 1000 van Greet Pronk. Erg leuk was dat Peter Snellens en Alfons Wezenberg met drie bromfietsen uit Amsterdam waren gekomen. Ze hadden de afstand graag op de bromfietsen zelf gereden, maar dat was niet mogelijk door de Amsterdamse bromfietsmilieuzone.

 • Peter had zijn Union Roulet-o-Matic uit 1965 meegenomen en Alfons zijn Kaptein S65 Mobysport uit 1967 en zijn Kaptein S65TT uit 1967. Alle drie de bromfietsen zijn origineel Nederlands erfgoed en zeer zeldzaam. Mw Uslu was erg geïnteresseerd in de bromfietsen en het verhaal er achter, en ook in de problematiek die voor de eigenaren van historische bromfietsen is ontstaan door de milieuzones. Na twee korte presentatie werd het gezelschap rondgeleid door het stoomtreinmuseum, en volgde een rit rond het Valkenburgse meer.

  Voordat we met een bus van het Haags Bus museum naar Leiden gingen, heeft de Staatssecretaris de aanwezige auto’s bekeken en geïnformeerd naar hun geschiedenis. Ze vond het ook erg leuk om zelf even achter het stuur te mogen zitten. Zelf rijden met zo’n stuk mobiel erfgoed paste vandaag niet in het tijdschema, maar de Staatssecretaris is van harte uitgenodigd om dat op een later moment alsnog te doen.

  Vervolgens bracht chauffeur Peter Gijsman ons met de gele streekbus nummer 1107, een Leyland Verheul, naar het centrum van Leiden. Daar bezochten we het voormalige vrachtschip Antoinette Christina, en thans in gebruik als woonschip en museum. De dag was prima georganiseerd, en de Staatssecretaris heeft een goed beeld gekregen van het mobiel erfgoed en wat er allemaal nodig is om het erfgoed in werkende toestand te behouden.

  Bunnik 12 oktober 2023