• Vrijwillige inspectie en preventief onderhoud van klassiekers

  Vrijwillig onderhoudsadvies
  Per 1 januari 2021 is de verplichte APK voor 50+ auto’s en bedrijfsvoertuigen afgeschaft. Dit kon omdat de betreffende automobielen door hun eigenaars erg goed onderhouden worden en veilig zijn. Maar waar de APK een keuring is van de huidige veiligheid van een voortuig zegt dat minder over de conditie van het voertuig in de komende jaren. De door de FEHAC voorgestelde inspectie, die op vrijwillige basis is en waarvoor al een opzet is gemaakt, zal daarom juist vooral een onderhoudsadvies zijn.

  Brede samenwerking om kennis en kunde te bevorderen
  Dat onderhoud moet goed blijven gebeuren. Een probleem is dat veel garagebedrijven niet meer ingesteld zijn op klassieke auto’s en kennis daarover verloren dreigt te gaan. De FEHAC, de Bovag en de Knac hebben daarom gezamenlijk het initiatief genomen om kennis en kunde over het onderhoud van klassieke auto’s te bevorderen. 

  Daarvoor zullen onder meer Youtube instructie filmpjes gemaakt worden en columns verschijnen over kennisbehoud. Ook wordt ingezet op het gezamenlijk verzamelen van kennis. Die kennis zou eventueel onder kunnen worden gebracht bij de Mobiele Collectie Nederland. Ook het NCAD (Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie) zou hierbij betrokken kunnen worden.

  Opleidingen en cursussen
  Daarnaast hebben de technische commissies van clubs van klassieke automobiel bezitters veel kennis die kan worden benut. Tevens zal worden gekeken welke opleidingen er zijn (bijvoorbeeld ‘plaatwerk’) en welke opleiders cursussen aan zouden kunnen bieden. 

  Het initiatief maakt mogelijk dat op één centrale plaats al deze informatie beschikbaar komt. Met het initiatief van de  FEHAC voor een vrijwillige inspectie zorgt dit er voor dat eigenaren van een 50+ auto goed geïnformeerd over het onderhoud van hun auto nog jaren veilig de weg op kunnen. Kortom een uitstekend initiatief van de FEHAC, de Bovag en de Knac