FIVA heeft een routekaart vastgesteld als richtsnoer voor behoud en rijden met mobiel erfgoed. Als vertegenwoordiger van de FIVA in Nederland heeft de FEHAC alle Nederlandse Europarlementariërs op 21 augustus jl. deze z.g. “Roadmap” toegestuurd. Op onze website is deze routekaart en een Nederlandse vertaling van de tekst beschikbaar gesteld. Zie de links onderaan deze pagina.
FIVA - Fédération Internationale des Véhicules Anciens www.fiva.org
Nummer transparantieregister EU: 801754021924-61
Routekaart voor de bescherming van historische voertuigen - Voorstel van de FIVA voor Europese beleidsmakers in de nieuwe politieke cyclus (2024-2029).
Historische voertuigen vertegenwoordigen ons Europese mobiele erfgoed. Dit erfgoed moet worden bewaard en doorgegeven aan toekomstige generaties zodat zij de wereld kunnen begrijpen waarin onze ouders en grootouders leefden. Gelukkig zijn er eigenaars, maatschappelijke organisaties, musea en andere actoren op cultureel gebied die hun tijd en financiële middelen willen besteden aan het behoud van dit waardevolle erfgoed. Deze liefhebbers zijn de hoeders van ons mobiele erfgoed. Maar deze hoeders alleen kunnen dit waardevolle erfgoed niet bewaren. Ze hebben het begrip en de steun nodig van degenen die de regels opstellen. Erkenning door de beleidsmakers en politiek ingrijpen is nodig wanneer er bedreigingen ontstaan, of die nu opzettelijk ofwel onopzettelijk zijn. Er moet gewerkt worden aan oplossingen op het gebied van regelgeving om ervoor te zorgen dat historische voertuigen op de weg kunnen blijven en blijven bijdragen aan dit gemeenschappelijke Europese erfgoed.
Samenvatting
Om ons mobiel en cultureel erfgoed te beschermen, moeten beleidsmakers en belanghebbenden in de Europese Unie (EU) samenwerken om te zorgen voor een integraal en beschermend regelgevend kader voor historische voertuigen.
Met het oog op de komende politieke cyclus in Europa, wil de FIVA dit stappenplan voorstellen aan de EU-beleidsmakers om de toekomst van historische voertuigen op de wegen van morgen veilig te stellen. Deze routekaart moet worden gelezen in combinatie met het FIA-FIM-FIVA Manifest1 en de duurzaamheidsstrategie van de FIVA2.
De FIVA vraagt beleidsmakers in de EU om:
Links