• Reactie op “De oldtimer snakt naar nieuwe harten en handen”
  https://www.trouw.nl/es-be96a299

  De Federatie van Historische Automobiel- en Motor Clubs, FEHAC, onderschrijft de zorgen die FIVA voorzitter Tiddo Bresters uit in het artikel ‘De oldtimer snakt naar nieuwe harten en handen’ in Trouw van 21 augustus jl.

  Het gebrek aan vakmensen is groot en dat is niet alleen een probleem voor de restauratie van klassieke automobielen, maar ook voor het onderhoud ervan. Voor de FEHAC en haar leden, zo’n 250 aangesloten clubs, reden om zwaar in te zetten op goed onderhoud voor klassieke auto’s door middel van een inspectie op vrijwillige basis en in de vorm van een onderhouds- en reparatieadvies.

  In het Trouw artikel wordt terecht gesteld dat veel garages niet meer ingesteld zijn op klassieke auto’s en dat kennis dreigt verloren te gaan. 

  De FEHAC heeft (samen met de Bovag en de KNAC) daarom het initiatief genomen om kennis en kunde over het onderhoud, en de reparatie/restauratie van klassieke auto’s te bevorderen. Dit zal onder andere gebeuren door het maken van YouTube instructie filmpjes met behulp van specialisten, columns over kennisbehoud en het gezamenlijk verzamelen van documentatie.

  Ook het NCAD (Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie) kan hierbij betrokken worden. Tevens inventariseert de FEHAC welke opleidingen er zijn (bijvoorbeeld ‘plaatwerk’) en welke opleiders cursussen aan zouden kunnen bieden. Daarnaast organiseert de FEHAC regelmatig lezingen onder de naam FEHAC Academy.

  Gelukkig hebben de technische commissies van de aangesloten clubs van klassieke automobiel bezitters ook heel veel kennis die kan worden benut. De clubs bestaan uit liefhebbers die het beste willen voor hun mobiele erfgoed. De FEHAC wil dat al deze kennis en informatie op een centrale plaats beschikbaar komt. Met dit initiatief wil de FEHAC er voor zorgen dat eigenaren van een klassieke auto goed geïnformeerd zijn over het onderhoud en reparatie van hun auto en dat ze daarmee nog jaren veilig de weg op kunnen!

  Bert Pronk, vice-voorzitter FEHAC
  Bunnik, 24 augustus 2021