• Fototentoonstelling en 34e Rencontre Amilcar & Cyclecar

  Van 10 t/m 14 juni is in De Kopermolen te Vaals een bijzondere fototentoonstelling te zien. Foto's uit de collectie Baanders worden dan voor het eerst geëxposeerd.  Twee vrouwen - Tine Baanders en haar partner Teun Timmner - reisden in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw met hun Amilcar sportwagens door heel Europa. Ze doorkruisten Bergen in Noorwegen tot en met Brindisi in de hak van Italië. Op hun reizen maakten ze veel foto’s, ook van hun auto’s, waar ze duidelijk trots op waren. De vele opnamen van de kunstzinnige vrouwen - Tine was grafisch vormgever en Teun schilderde - getuigen van een avontuurlijke en vrije levenswijze. Ze hadden oog voor bijzondere auto's. De foto's laten zien dat de automobiel het vervoermiddel bij uitstek was om Europa te ontdekken! Op reis in hun kleine, snelle Amilcars was voor de dames één groot avontuur. In Italië, werden ze "Le donne dei due mila chilometri" genoemd: "De dames van de tweeduizend kilometer", refererend aan de afstand Amsterdam - Brindisi.

  "Dankzij het historisch besef van mijn moeder zijn de foto’s van de auto’s bewaard gebleven, naast nog heel veel andere foto’s en brieven" zegt Ambrosius Baanders, de achterneef en beheerder van de collectie.

  De vernissage van "De dames van de tweeduizend kilometer" zal plaatsvinden op donderdag 9 juni om 17.00 uur met een lezing door Ambrosius Baanders over de reizen die zijn oudtante en haar partner maakten.

  34e Rencontre Amilcar & Cyclecar
  Deze bijzondere tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van de '34e Rencontre Amilcar & Cyclecar', een internationale meeting voor sportieve, Franse auto's uit de jaren twintig.  Vaals is dit jaar het epicentrum van deze jaarlijkse bijeenkomst. Meer dan zestig historische automobielen van het merk Amilcar en vergelijkbare sportieve wagens uit de jaren '20 en '30 - afkomstig uit alle delen van Europa - verzamelen zich van 10 tot 14 juni in Vaals, dat als startpunt werd gekozen voor een ontdekkingstocht per automobiel door een klein stukje Europa.

 • 9 juni 2016