• De stichting Open Monumentendag wil graag meer klassieke voertuigen zien bij de verschillende monumenten. Directeur Edith den Hartigh deed hiervoor een oproep tijdens de Algemene Ledenvergadering van de FEHAC, gisteren in Bunnik.

  De Open Monumentendag bestaat al zo lang dat het op zich ook al bijna de monumentenstatus heeft bereikt.

  Dit jaar zijn de Open Monumentendagen op zaterdag 12 en zondag 13 september. “Elk jaar heeft de Open Monumentendag een thema”, legt Edith den Hartigh aan de zaal uit. “Een paar jaar

  geleden was dat thema bijvoorbeeld ‘Groen van Toen’. En afgelopen jaar was het thema ‘Op Reis’. Dat was een mooie inhaker voor iedereen die met mobiel erfgoed bezig is er waren dan ook diverse activiteiten waar oldtimers een rol bij speelden.”  

  Dit jaar is het thema Kunst & Ambacht. “Dat betekent dat we bij monumenten veel aandacht zullen besteden aan het monument zelf”, vertelt Den Hartigh. “Het monument is immers het punt waar verschillende kunsten en ambachten samenkomen, zoals de architectuur van het gebouw maar ook de technieken, het stucwerk en het meubilair.”

  Kunst & Ambacht
  Maar zo kun je ook ingaan op de kunst en het ambacht die samenkomen in klassieke voertuigen. Den Hartigh weet van voorgaande jaren dat het publiek ’t geweldig vindt als er bij een monument ook klassieke voertuigen te zien zijn. En ze doet daarom een oproep aan de oldtimerclubs in Nederland. “Laat op de Open Monumentendag je historische voertuigen zien. Het publiek waardeert dat heel erg. Probeer als het even kan om toeschouwers ook wat van je voertuigen te laten zien, geef er uitleg bij, misschien durft u het wel aan om de mensen te laten instappen in uw auto. Ook het creëren van een fotomoment, waarbij bezoekers met een klassieke auto voor een monument op de foto kunnen, trekt erg veel aandacht.”

  Bezitters van klassieke voertuigen die mee willen doen met de Open Monumentendagen, kunnen het beste contact opnemen met het lokale comité, zegt Den Hartigh. “U kunt nu nog aansluiten voor de Open Monumentendag in september 2015, maar ik wil u ook graag aansporen om in komende jaren deel te nemen.” Wie meer wil weten kan terecht op de website http://www.openmonumentendag.nl/