• Internationale hoge erkenning voor Nationale Oldtimerdag

  Het bestuur van de Nationale Oldtimerdag is bijzonder verheugd dat de 32e editie van dit grootste en vrij toegankelijke oldtimerevenement van ons land door de Fédération Internationale des Vehicules Anciens (FIVA) op 10 mei jl. is aangewezen  voor de status van topevenement in Nederland om het World Motoring Heritage Year te markeren. Dit is gebeurd op voordracht van de FEHAC in nauwe samenwerking met de Unesco Werelderfgoed Commissie.

  Het ‘World Motoring Heritage Year’ is tijdens het jaarcongres van de FIVA, met officiële departementen in West-Europa & United Kingdom, USA & Canada, Mexico, Argentinië, Zuid-Oost Azië, Australië & Nieuw Zeeland, uitgeroepen om het 50-jarig bestaan van de organisatie op bijzondere wijze te accentueren. Daarnaast wil de FIVA de cultuurhistorische waarde die besloten ligt in de ontwikkeling van historische voertuigen in het algemeen en in die van historische automobielen in het bijzonder, verhogen. De FIVA en haar aangesloten organisaties zetten zich in voor de erfgoedwaarde van historische voertuigen en markeren het ‘World Motoring Heritage Year’ via een speciale vorm van waardering voor evenementen die wereldwijd het accent leggen op ‘erfgoed dat beweegt’. Dit vormt een krachtige impuls voor de waardering voor mobiel erfgoed. Voor ons land is deze bijzondere erkenning toegekend aan de Nationale Oldtimerdag, die met haar missie en doelstelling volledig aansluit bij hetgeen wordt omschreven als een kwalitatieve hoogwaardige terugblik op de  automobielgeschiedenis. De Unesco Wereld Erfgoed Commissie heeft de erkenning goedgekeurd en overgenomen.

  In een reactie op de verrassende erkenning reageert voorzitter William van der Meulen met: “Dit is een onverwachte maar zeker passende erkenning van de opgebouwde status van de Nationale Oldtimerdag. Het is een evenement dat in zich ruim dertig jaar tijd ontwikkelde tot een eendaagse museale rijdende topcollectie met jaarlijks ruim 400 eigenaren en collectioneurs van historische automobielen en waarbij meer dan 20.000 bezoekers onder de indruk zijn van techniek en design uit (lang) vervlogen jaren. Wij zijn verheugd en emotioneel geraakt door de erkenning van de FIVA en de instemming van de Unesco Werelderfgoed Commissie. Het inspireert ons om op die ingeslagen weg door te gaan en te tonen hoe de komst van de automobiel de samenleving blijvend heeft veranderd. Een fantastische waardering voor ons complete vrijwilligersteam dat jaarlijks maandenlang aan de voorbereiding werkt”.

  “Of het nu gaat om personenauto’s, brandweervoertuigen, bedrijfsautomobielen of bussen; stoomvoertuigen, veteran, vintage of classic cars; de Nationale Oldtimerdag presenteert niet alleen automobielgeschiedenis, maar laat aan de hand van tijdmodellen de invloed zien van de auto op de samenleving in – vooral – de 20e eeuw. In die zin draagt het evenement bij aan de cultuurhistorie in ons land”, aldus Van der Meulen.

  Dit jaar is de Nationale Oldtimerdag op zondag 19 juni van 09.00 tot 17.00 uur aan de Bataviaboulevard in de Flevolandse hoofdstad Lelystad en - zoals altijd - is de toegang tot het parcours gratis.

  1 juni 2016