• Internationaal Historische Festival - FIVA World Event bedrijfsvoertuigen - Panningen

    Op 29 en 30 juli 2023 vond het Internationaal Historisch Festival plaats in Panningen (bij Venlo). Dit keer was het FIVA World Event Bedrijfsvoertuigen. De wereld oldtimerorganisatie FIVA verbond voor de eerste keer zijn naam aan een evenement voor historische bedrijfsvoertuigen. Het IHF werd hierdoor naast een agrarisch festival van ruim 3000 tractoren en ander agrarische voorwerpen uitgebreid met historische vrachtwagens, autobussen en legervoertuigen.

    Uit Frankrijk kwam de Fardier du Cugnot. Dit is een replica van het allereerste door stoom aangedreven voertuig. Het origineel stamt uit 1789. De replica werd rijdend gedemonstreerd in de uitvoering van voor de Franse Revolutie. Uit Nederland, Duitsland en Luxemburg kwamen autobussen in alle vormen en maten. De grootste was een gelede touringcar bus. Buiten het terrein verzorgde historische bussen een pendeldienst naar het NS station Venlo. Ook daar reed een gelede stadsbus. De historische vrachtwagens kwamen er uit Nederland en België. De oudste van rond de eerste wereldoorlog. De nieuwste was een vlamnieuwe combinatie uit Duitsland waarmee een aantal bijzondere Porsche tractoren naar het IHF waren gebracht.

    De legervoertuigen bestonden uit een grote verzameling DAF’s uit het Nederlandse leger. Daarnaast een aantal voertuigen uit de tweede wereldoorlog. De gouverneur van Limburg Emile Roemer opende het festival.

    Vele duizenden bezoekers kwamen beide dagen vanaf 08:00 uur het terrein op om mobiel erfgoed te bewonderen. Ondanks de enkele regenbuien bleef het gewoon druk.