• Evenement rond 125 jaar motorfiets in Nederland

 • Op zaterdag 26 september vindt op de Automotive Campus in Helmond een evenement plaats naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis van 125 jaar geleden. In april 1895 reed de Helmondse smid en rijwielhandelaar Jos van der Meulen rond op iets totaal nieuws: een 'motor-rijwiel'. Daarmee was hij vermoedelijk de eerste motorrijder van ons land en zijn Hildebrand & Wolfmüller (H&W) de eerste motor. Dat was nog voor de eerste auto in Nederland verscheen.

  Tijdens het evenement wordt een originele H&W getoond (en misschien zelfs een tweede), samen met een aantal andere motoren die de ontwikkeling van dit motorvoertuig laten zien. Tot aan het heden want er zullen ook voorbeelden te zien zijn van elektrische motoren die nu op de markt zijn. Daarmee kunnen proefritten gemaakt worden*.

  Om 11 en 14 uur zal Paul Vlemmings een lezing houden over Van der Meulen en zijn motor. Daarnaast is er een kleine tentoonstelling over de H&W, over de andere Brabander die er een heeft gehad, en over andere bijzondere en innovatieve motoren uit de geschiedenis.

  Belangstellenden kunnen een rondleiding volgen door het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie. Zij krijgen daarbij uitleg over de activiteiten van het NCAD, over de collectie en er zullen enige bijzondere documenten worden getoond. Het NCAD beheert ruim 2 kilometer aan boeken, tijdschriften, folders, foto’s enz.; een deel daarvan betreft tweewielers.

  Het evenement duurt van 10 tot 16 uur. De toegang is gratis. Koffie en thee zijn verkrijgbaar.
  Motorrijders worden van harte uitgenodigd hun motor aan het publiek te laten zien op de parkeerplaats.

  *Iedereen die een proefrit wil maken, moet zich vóór 25 september aanmelden bij: gertjan@electricmotorbikes.nl
  Voor nadere informatie over dit evenement en het NCAD: info@ncad.nl of 06 – 5354 0283 (Fons Alkemade)