• Digitaal eendaagskentekenbewijs op telefoon

  Het eendagskentekenbewijs is vanaf 8 december ook als digitaal document op de telefoon beschikbaar. Burgers kunnen het document dan toevoegen aan de persoonlijke wallet in de RDW Voertuig-app.

  Eigenaren die een voertuig van en naar een keuringsstations moeten rijden, kunnen ervoor kiezen om het eendagskentekenbewijs niet alleen in de mailbox te krijgen, maar ook als digitaal document in de wallet op de telefoon. Het gaat om een beperkte toepassing van een nieuwe techniek die laat zien dat het digitaliseren van waardedocumenten in de mobiliteitsketen technisch mogelijk is. Voor bedrijven is deze toepassing nog niet beschikbaar.

  Eendagskentekenbewijs
  Met een eendagskentekenbewijs kunnen voertuigen zonder (geldig) Nederlands kenteken op de dag van een keuring vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug. Het voertuig moet wel in veilige staat zijn en een verzekering hebben. Het eendagskenteken wordt bijvoorbeeld gebruikt voor importvoertuigen. Het eendagskentekenbewijs wordt alleen in combinatie met een keuringsafspraak afgegeven. Het kenteken moet op een witte kentekenplaat voorop en achterop het voertuig staan. Per jaar worden ongeveer 50.000 eendagskentekenbewijzen afgegeven. 

  Aanvragen
  De gebruiker kan het eendagskenteken op de website van de RDW aanvragen. Online moet de aanvrager zich voortaan legitimeren: DigiD
  voor particulieren, eHerkenning voor bedrijven. Hij/zij krijgt het eendagskentekenbewijs als pdf per e-mail toegestuurd. Beschikt de
  gebruiker over een Android-telefoon met Android-versie 11 of hoger? Dan kan hij ervoor kiezen om het eendagskentekenbewijs ook op zijn telefoon te zetten. De aanvrager moet het document zelf in de app binnenhalen. Verderop in deze factsheet wordt uitgelegd hoe dat gaat. Overigens blijft het mogelijk om een eendagskentekenbewijs aan te vragen via een keuringsstation, het TCL of onze klantenservice.

  RDW Voertuig-app
  Het eendagskentekenbewijs komt zoals gezegd beschikbaar in de gratis ‘RDW Voertuig’-app. Die is beschikbaar voor telefoons met Android en Apple als besturingssysteemen biedt nu niet-gevoelige informatie over voertuigen en een APK-alert. ‘RDW Voertuig’ wordt nu uitgebreid met een zogeheten wallet. Die functioneert alleen nog in versie 11 van Androidtelefoons. Dat is een beveiligde omgeving voor persoonlijke documenten en gegevens. De functionaliteit komt beschikbaar als de eigenaar de nieuwe versie van de app installeert. Bij de meeste mensen gaat dat automatisch.

  Het online eendagskentekenbewijs in de wallet plaatsen
  Om het eendagskenteken op een telefoon te zetten, moet de gebruiker eerst de wallet activeren. In dat proces geeft hij een vijfcijferige code op die de beveiliging van de wallet vormt. Ook kan hij biometrische beveiliging gebruiken. De gebruiker haalt vervolgens zelf het mobiele eendagskentekenbewijs op . Met behulp van de DigiD-app kunnen de documenten veilig en gemakkelijk worden toegevoegd aan de wallet. In de wallet staat een overzicht van alle afgegeven eendagskentekenbewijzen. Het eendagskentekenbewijs staat 40
  dagen op de telefoon en wordt dan vanzelf verwijderd. 

  Beveiliging
  De RDW staat voor veiligheid, rechtszekerheid en duurzaamheid in mobiliteit. Daarom is het van cruciaal belang dat het mobiele eendagskentekenbewijs goed beveiligd is en aan speciale standaarden voldoet. De wallet met vijfcijferige beveiliging en het  innenhalen van het eendagskentekenbewijs via DigiD zijn uitgebreid getest. Daarmee is geborgd dat de beveiliging aan hoge standaarden voldoet.

  Handhaving
  Het papieren eendagskentekenbewijs, dat per mail wordt toegestuurd, moet uitgeprint meegenomen worden bij de rit naar het keuringsstation. Bij staandehouding door handhavers kan de chauffeur de print tonen. Bij het mobiele eendagskentekenbewijs toont de chauffeur het eendagskentekenbewijs op zijn telefoon. Vooralsnog moet hij ook nog de uitgeprinte pdf bij zich hebben. De RDW is met de politie in gesprek om dat agenten het eendagskenteken met hun eigen apparatuur kunnen uitlezen. 

  Mobiele waardedocumenten
  In de wallet kan nu alleen nog het eendagskentekenbewijs geplaatst worden, maar kan in de toekomst ook gebruikt worden voor andere
  persoonlijke documenten. Vanwege wettelijke beperkingen is dat voor het rijbewijs en kentekenbewijs nu nog niet mogelijk.