• Veelgestelde vragen - Vrijkomend stof bij onderhoud

  Deze veelgestelde vragen horen bij de folder “Vrijkomend stof bij onderhoud – Bescherm je gezondheid” (uitgave september 2022). Je kunt de folder hier downloaden.

  Waarom moet je opletten met baarden en snorren bij het dragen van maskers?
  Bij het dragen van een baard of snor sluit het masker niet goed aan op het gezicht. Hierdoor kan het stof gemakkelijk langs het masker alsnog worden ingeademd. Dit filmpje laat zien hoe groot het effect is: https://www.youtube.com/watch?v=pliYYVBn0Co.

  Waarom staat er bij de maatregelen voor schoonmaken dat je niet moet vegen?
  Bij het vegen wordt stof opnieuw opgedwarreld, waardoor je onnodig extra stofdeeltjes inademt. Door het stof op te zuigen, is het echt weg.

  Waarom is het zo belangrijk om niet te eten, drinken en roken tijdens werkzaamheden? 
  Tijdens eten, drinken en roken kun je ongemerkt stoffen via (vuile) handen in de mond kan krijgen. Stoffen zoals lood en chroom kunnen via deze weg alsnog in het lichaam worden  opgenomen.

  Waarom moet je extra opletten dat kinderen en zwangeren niet in aanraking komen met stof dat vrijkomt bij het verwijderen van verflagen?

  Bij het verwijderen van verflagen kan ook lood vrijkomen. Als ongeboren kinderen en jonge kinderen lood binnenkrijgen, heeft dat negatieve effecten op de ontwikkeling van de hersenen. Hierdoor krijgen deze kinderen een iets lager IQ. Het is daarom belangrijk dat  kinderen zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Zie ook: https://ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/lood/lood-en-gezondheid/

  Wat wordt er bedoeld met een stofafzuiging bij het schuren?
  Bij sommige schuurmachines is het mogelijk om een stofzuiger te verbinden aan de schuurmachine. Dit betekent dat de schuurmachine over een aansluiting (adapter) beschikt voor een externe stofzuiger. Bij deze schuurmachines wordt het stof door de luchtgaten in de schuurzool afgevoerd naar de externe stofzuiger. Externe stofzuigers kunnen veel meer stof opnemen dan de bekende stofboxen of -zakken. Wanneer je zoekt op internet naar “schuurmachines met afzuiging” kom je verschillende apparaten tegen.

  Waarom werkt een gewone stofzuiger niet en moet je een stofzuiger met een HEPA-filter gebruiken?
  Het is vooral het hele fijne stof dat je niet kan zien, dat schadelijk is bij inademing. Bij een gewone stofzuiger kunnen deze deeltjes via de stofzuiger opnieuw in de ruimte komen. Bij stofzuigers met HEPA-filter blijven ook de hele kleine stofdeeltjes achter in de stofzuiger.