• Nieuwsflits: Haags icoon Puch kan blijven rijden

  • De Haagse Puch bromfiets mag toch volgend jaar 40 dagdelen de milieuzone in. Velen, waaronder ook de FEHAC, hebben zich ingezet om dit typisch Haagse mobiel erfgoed ook rijdend te bewaren.

    Haags mobiel erfgoed
    De Puch (en zijn broertje de Tomos) zijn tweetaktbrommers op benzine en die zijn volgens de gemeente zo vervuilend dat ze definitief uit de stad geweerd moeten worden. De Puch, bezongen is het Haagse lijflied, Oh Oh Den Haag, mooie stad achter de duinen, is niet zomaar een brommer maar Haags mobiel erfgoed.

    Schoner rijden gebeurt al
    Net als al het andere mobiel erfgoed rijdt een 40 jaar oude Puch maar weinig. Een vrijstelling voor 40 dagdelen is ruim bemeten: een algehele vrijstelling voor 40+ brommers had hetzelfde effect gehad. Nu komt er weer een hoop bureaucratisch geregel bij (alleen aangemelde brommers, hoe leg je vast of je 10 of 30 dagdelen heb gebruikt) wat voorkomen had kunnen worden. Doel van de gemeente is schoner rijden en dat kan al bereikt worden als je er speciale benzine voor tankt. Op de laatste jaarlijkse Kâhwe Klâhwe rit in januari, waar 400 Puch-rijders op af kwamen, gebeurde dat al: toen konden alle deelnemers vooraf speciale mengsmering en oldtimerbenzine tanken.