• Het verhaal van de Alfa Romeo Jankovits

  Bunnik, 17 april 2023

  Aan mobiel erfgoed hangen vaak de mooiste verhalen. Op de FiVA website is recent onder het kopje NEWS een prachtig verhaal geplaatst over een hele bijzondere Alfa Romeo. De Alfa Romeo Jankovits oftewel de ARJ. Deze ARJ is de eerste auto die je ziet als je het Sinsheim Museum in Baden Wuerttenberg bezoekt.

  De Alfa Romeo Jankovits , ook wel bekend als de Alfa Aerospider or the Alfa Romeo 6C Aerodinamica Spider, is een unieke auto, een auto van de toekomst die zijn tijd minstens 20 jaar vooruit was. Het verhaal van deze vrijwel onbekende ARJ begon in de stad Fiume (nu Rijeka). Toen een Italiaanse provincie, nu een deel van Kroatië. De ARJ werd daar ontworpen en gebouwd door twee getalenteerde broers met kennis en financiële mogelijkheden: Eugenio (Gino) en Oscar Ferruccio Jankovits.

  Hun droom en visie was een nieuwe, hele speciale sportauto te bouwen, beter en mooier dan wat er bestond. Ze overtuigden hun rijke grootvader om in 1933 in een garage te investeren waar zij konden experimenteren. Deze garage werd meteen de Alfa Romeo dealer voor de regio. Met behulp van hun geschoolde medewerkers bouwden de broers hun eerste ontwerp op basis van de Alfa Romeo 2300.
  De Tweede wereld oorlog brak uit en de Jankovits garage werd gedwongen Duitse legervoertuigen te repareren. Na de oorlog werd Gino Jankovits daarvoor veroordeeld. Oscar Jankovits zorgde ervoor dat de hele familie hun woonplaats kon verlaten en naar Triest kon verhuizen. Gino, die gedwongen voor de staat werkte, kreeg in december 1946 een tijdelijk paspoort om onderdelen te gaan kopen. Hij haalde de auto tevoorschijn en racete in de open wagen en in bittere kou naar Triest zonder bij de grens te stoppen. Helaas moesten de broers hun bijzondere auto daarna voor een habbekrats verkopen. Ze zouden hem nooit meer zien.

  Via Amerika kwam de auto in Ierland terecht en (als wrak) later in Italië. Daar werd de auto, met behulp van de Jankovits familie gerestaureerd. Het verhaal van de ARJ is zo bijzonder dat er zelfs een toneelstuk over is gemaakt. Vele Alfa Romeo liefhebbers woonden de premiere bij.

  Carla Fiocchi - FIVA Legislation Commission member schreef op een prachtige manier het verhaal over deze bijzondere auto. Dit is te lezen via deze link the-alfa-romeo-jankovits-story/